ΠΡΟΛΟΓΟΣ

 

Παραδίνουμε στη δημοσιότητα τα κείμενα αυτά ελληνικού λόγου, διασκευασμένα για ομαδική ρυθμική απαγγελία με συνοδεία κρουστών και άλλων οργάνων, ελπίζοντας ότι όσοι εργάζονται με παιδικές και εφηβικές ομάδες θα βρουν σ’ αυτά ένα νέο τρόπο να αποκαλύψουν στα παιδιά την ομορφιά και εκφραστικότητα της ελληνικής γλώσσας.

Αποτεινόμαστε σε παιδιά από 12 ετών και πάνω και διαλέξαμε αρχαία, μεσαιωνικά και νεοελληνικά (δημώδη και λογοτεχνικά) κείμενα.

Πιστεύουμε ότι μπορούν να χρησιμεύσουν ως δείγματα για τη διάσταση που μπορεί να πάρει ένα κείμενο, όταν απαγγελθεί ομαδικά, σύμφωνα με τον εσωτερικό του ρυθμόκαι το εννοιολογικό του περιεχόμενο, και συνοδευθεί από ποικίλα ηχητικά μέσα. Οι διασκευές αυτές, όμως, αποτελλούν μόνο μια πρόταση. Κάθε δάσκαλος μπορεί και πρέπει να εργαστεί δημιουργικά με τα παιδιά, για να βρουν άλλες κινητικές και ηχητικές λύσεις.

Είναι μέσα στο πνεύμα του Συστήματος Ορφ να έρχονται τα παιδιά όλων των χωρών στις οποίες εφαρμόζεται σ’ επαφή με μουσικά και λεκτικά δείγματα ξένων πολιτισμών. Γι’ αυτό στην έκδοση αυτή, κάτω από τα ελληνικά κείμενα σημειώνεται και η φωνητική τους απόδοση στο λατινικό αλφάβητο. Επίσης, υπάρχουν, όπου κρίθηκαν αναγκαίες, μικρές επεξηγήσεις, καθώς και μια αγγλική μετάφραση των κειμένων, που δεν έχει βέβαια λογοτεχνικές αξιώσεις, αλλά αποσκοπεί μόνο να αποδώσει το νόημά τους.

 

Πολυξένη Ματέυ

Αγγέλικα Παναγοπούλου – Σλάβικ

 

Επιστροφή στις Εκδόσεις Εκαπιδευτικού Περιεχομένου