Ας μάθουμε να αγαπάμε τη μουσική  

Πριν λίγο καιρό, κάποιοι φίλοι ζήτησαν την συμβουλή μου ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να οδηγήσουν το παιδί, που περίμεναν να έρθει στον κόσμο, προς τη μουσική. Τους έγραψα, λοιπόν, ένα γράμμα και τους εξιστόρησα τις εμπειρίες μου ως μουσικοπαιδαγωγού . Το γράμμα άρχιζε με τη φράση: Αρχίστε τώρα αμέσως. Εννέα μήνες πριν γεννηθεί το παιδί! Ύστερα, συνέχισα το γράμμα με ένα πλήθος από συμβουλές και παροτρύνσεις, άλλες, τις πιο πολλές, από την εμπειρία μου και άλλες από τη σπουδή της βιβλιογραφίας.

Από τότε σκέφτηκα πολλές φορές αυτό το γράμμα και συνέχισα να γράφω έως ότου “προέκυψε” αυτό το βιβλίο.

Κύριος σκοπός του είναι να τονίσει την αποφασιστική σημασία που έχουν οι πρώτες μουσικές εντυπώσεις, οι πρώτες συναντήσεις με τη μουσική, καθώς και τη μεγάλη σημασία που έχουν τα βιώματα και οι εμπειρίες πολύ πριν από τη σημαντική εκμάθησή της. Απευθύνεται σε συνηθισμένους αναγνώστες και όχι σε ειδικούς, σε γονείς και παιδαγωγούς, που φροντίζουν για την ανάπτυξη του μουσικού αισθητηρίου των παιδιών, που νοιάζονται να ανοίξουν τις καρδίες και τις αισθήσεις τους στη μουσική. Το βιβλίο αυτό δεν περιέχει συνταγές ούτε και τις τυπικές ασκήσεις με εγγύηση επιτυχίας, αλλά εμψυχώνει γονείς και παιδαγωγούς να φέρουν τη μουσική στη ζωή των παιδιών και να μην αφήσουν για πολύ αργότερα τη μουσική τους παιδεία αποκλειστικά στους μουσικοπαιδαγωγούς .

Αν θα αγαπήσει κάποιος τη μουσική, αν αυτή θα είναι κάτι σημαντικό για τη ζωή του, αν θα γίνει εσωτερικά πλουσιότερος και ευτυχέστερος με τη μουσική, αυτό εξαρτάται, κυρίως, από τις εντυπώσεις που θα έχει δημιουργήσει στην ηλικία όπου όλα τα παιδιά αναπτύσσουν τις προδιαθέσεις τους. Κυρίως βέβαια, όταν το άμεσο αλλά και έμμεσο περιβάλλον τους δίνει τη δυνατότητα να ακούνε, να ανακαλύπτουν, να συγκρίνουν, να γνωρίζουν και να αγαπάνε τη μουσική.

Υστερόγραφο:
Αν η γυναίκα μου και τα παιδιά με ρωτήσουν, όταν διαβάζουν αυτό το βιβλίο: Αφού λοιπόν, τα ξέρεις τόσο καλά, γιατί σε μας ήταν διαφορετικά; Θα απαντούσα ότι ανήκω κι εγώ στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων που διδάσκονται από επιτυχίες και λάθη και που η εμπειρία τους καμία φορά φτάνει “εκ των υστέρων”. Αυτό λοιπόν το “εκ των υστέρων”, για τους αναγνώστες αυτού του βιβλίου μπορεί να μετατραπεί σε “αρκετά νωρίς” και σ’ αυτούς απευθύνεται παροτρύνοντας τους να μάθουν να αγαπούν τη μουσική.

Επιστροφή στις Εκδόσεις Εκπαιδευτικού Περιεχομένου